Tα podcast ήρθαν στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας την πορεία των video. Οι άνθρωποι φαίνεται να προτιμούν αυτό το είδος ηχητικής εκπομπής από την εικόνα, ενώ ο αριθμός όσων δεν το γνωρίζουν παραμένει εξίσου μεγάλος.

Tα podcast αποτελούν μία συλλογή ή μία σειρά ψηφιακών αρχείων, που διατίθενται για ακρόαση ή λήψη μέσω Διαδικτύου και στοχεύουν στην ψυχαγωγία, το χιούμορ και/ή την εκπαίδευση. Μερικοί, μάλιστα, θεωρούν ότι τα podcast είναι απλώς μία τάση της εποχής. Αυτό, όμως, δεν ισχύει! Τα podcast αναδείχθηκαν ως ‘’ηχητικά ιστολόγια’’ τη δεκαετία του 1980 για ανταλλαγή σκέψεων και εμπειριών μέσω ηχογραφήσεων. Τότε, δεν μπορούσε να λειτουργήσει λόγω έλλειψης τρόπων διανομής αυτών. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ραδιοφωνική εκπομπή ‘’PFW in progress’’ της ομάδας New American Patriots ηχογραφήθηκε και ήταν διαθέσιμη για λήψη από τα άτομα που είχαν πρόσβαση στην επίσημη σελίδα της ομάδας. Δεν ήταν ακριβώς ένα podcast με τη σημερινή μορφή, αλλά μαζί με το ‘’IT Conversations’’ του Doug Kaye, που διήρκησε εννέα χρόνια, ήταν τα πρώτα ηχητικά ιστολόγια του 21ου αιώνα!

Τα podcast στα ‘00s και ‘10s

Ο δημοσιογράφος Ben Hammersley ήταν αυτός που πρότεινε τον όρο podcast στην εφημερίδα The Guardian για την εκκολαπτόμενη τεχνολογία, ο Dannie Gregoire τον πήρε και τον χρησιμοποίησε για την αυτόματη λήψη και το συγχρονισμό του ηχητικού περιεχομένου και η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση του, με την έννοια που είναι γνωστός σήμερα (δηλαδή, αυτή της μετάδοσης και όχι της λήψης) αναφέρθηκε σε ένα επεισόδιο podcast του Evil Genius Chronicles από τον Dave Slusher.

Η εταιρεία Apple προσέθεσε το podcasting στο iTunes το 2005 και δημιούργησε έναν κατάλογο στο iTunes Music Store, όπου οι χρήστες μπορούσαν να εγγραφούν, να κατεβάσουν και να οργανώσουν τα αγαπημένα τους podcast. Εκείνη τη χρονιά, ο George Bush έγινε και αυτός παρουσιαστής podcast, πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα People’s Choice Podcast Awards και τα χτυπήματα στην Google για τον όρο αυτό ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια. Το 2006, η Μεγάλη Βρετανία και το Λονδίνο κινούνταν, επίσης, σε ρυθμό podcast. To LBC κυκλοφόρησε την πρώτη πλατφόρμα premium για podcast, το LBC Plus, και το audible.co.uk έγινε το πρώτο podcast, το οποίο οι ακροατές πλήρωναν για να ακούσουν.

Δύο χρόνια αργότερα, το BBC σημείωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν κατεβάσει επεισόδια podcast από όσους είχαν χρησιμοποιήσει το Twitter! H χρονιά των podcast αποδειχθηκε το 2009, όταν και ο αντίκτυπός τους ήταν τεράστιος. Το 2014, το This American Life κυκλοφόρησε την πρώτη του σεζόν, η οποία ολοκληρώθηκε με 68 εκατομμύρια λήψεις και ένα Βραβείο Peabody. Η ανάπτυξη των podcast ήταν ακόμα μεγαλύτερη το 2017, όταν οι New York Times ξεκίνησαν το δικό τους podcast, με τίτλο The Daily. To podcast αυτό σχεδιάστηκε για να ταιριάζει και να αφουγκράζεται το γρήγορο ρυθμό των ειδήσεων και να περιλαμβάνει πρωτότυπα ρεπορτάζ και ηχογραφήσεις των κορυφαίων ειδήσεων της έντυπης εφημερίδας. Από το Μάιο του 2019, κατέχει τον υψηλότερο αριθμό μοναδικών μηνιαίων ακροατών στις ΗΠΑ ξεπερνώντας οποιοδήποτε άλλο. 

H παγκόσμια ανάπτυξη

Καθώς τα podcast είχαν ήδη υψηλή θέση στις προτιμήσεις του κοινού, η πανδημία και τα lockdown βοήθησαν να ανελιχθούν ακόμα περισσότερο. Οι άνθρωποι ήθελαν να επικοινωνούν και αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο. Οι Vloggers και οι YouTubers δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν πολύ περιεχόμενο, αφού δεν ήταν τόσο συχνά έξω, δεν έρχονταν σε επαφή με φυσικές πηγές περιεχομένου και δεν παρευρίσκονταν σε εκδηλώσεις. Οι καλλιτέχνες δεν μπορούσαν να εκθέσουν τη δουλειά τους και ήρθαν αντιμέτωποι με μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Και φυσικά, όλοι εμείς, ως κοινό, είχαμε λίγες μόνο ευκαιρίες να συναναστραφούμε κόσμο και να ζήσουμε νέες εμπειρίες. Έτσι, το Διαδίκτυο βοήθησε πολύ. Εκτός από video, ταινίες και σειρές, η μουσική, το θέατρο και οι συναυλίες άρχισαν να είναι on demand. Αλλά σε όλους παρέμενε η ανάγκη να μιλήσουμε και να αφυπνιστούμε για όλα τα είδη θεμάτων και να κάνουμε διάλογο με άλλους ανθρώπους. 

Τα podcast συνδυάζουν όλα τα παραπάνω σε ένα. Έτσι, εκατομμύρια ανθρώπων στράφηκαν σε αυτήν τη μορφή. Τα ήδη επιτυχημένα podcast διατήρησαν την υψηλή δημοτικότητά  τους και προσέλκυσαν περισσότερο κοινό. Ταυτόχρονα, άρχισαν να εμφανίζονται πολλά νέα podcast, που μιλούσαν για σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, αγαπημένες εκπομπές, αστεία ή ιστορικά γεγονότα και όλα όσα μπορούμε να σκεφτούμε.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα podcast που μιλούν για την κοινωνία, το έγκλημα ή την κωμωδία ήταν μόνο μερικές από τις κορυφαίες επιλογές για την πλειονότητα των ανθρώπων, που προσελκύθηκαν και από podcast σχετικά με το βιβλίο. Αλλά η περίοδος της καραντίνας πέρασε και αυτά συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους. 

Στην Ελλάδα, τα podcast δεν ήταν τόσο διαδεδομένα όσο στις ΗΠΑ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πανδημία βοήθησε, ώστε να υπάρχουν περισσότεροι Έλληνες δημιουργοί, κοινό, ακόμη και ελληνικές εταιρείες παραγωγής, όπως το pod.gr. Έχοντας εύκολη και δωρεάν πρόσβαση στα περισσότερα από αυτά, οι άνθρωποι στην Ελλάδα ανακάλυψαν τον κόσμο των podcast, ακούγοντάς τα, με τη διάθεση να χαλαρώσουν, να μορφωθούν ή να ψυχαγωγηθούν. 

Το Spotify έχει ήδη δημοσιεύσει τα κορυφαία 150 (ελληνικά) podcasts στην Ελλάδα για το 2022! Ανάμεσά τους, μπορούμε να βρούμε podcast με κάθε είδους θέμα που συζητάμε με τους φίλους μας. Μαθήματα, κωμωδία, κοινωνικά προβλήματα και γεγονότα, αθλήματα, ιστορία, μουσική και εκπομπές λόγου, όλα περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα

Οι μεγάλοι ‘’παίκτες’’ podcast

Όμως, το Spotify είναι -μόνο- μια εφαρμογή. Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της ακρόασης ενός podcast είναι ο πάροχος του που χρησιμοποιείται για τη μεταφόρτωσή του. Υπάρχουν πολλοί δωρεάν και premium πάροχοι, καθώς και μερικοί που προσφέρουν δωρεάν δοκιμές και στη συνέχεια την premium μορφή τους. Μερικοί από τους καλύτερους παρόχους για το 2022 είναι: το Buzzsprout ως εύκολη επιλογή για αυτόματη βελτιστοποίηση podcast, το PodBean ειδικό για προώθηση και δημιουργία εσόδων, φυσικά, το SoundCloud ως δωρεάν σελίδα για αρχάριους, το Anchor by Spotify για διανομή podcast και το RSS.com, ως καλύτερο για αυτόματη διανομή επεισοδίων.

Εκτός από τους παρόχους, οι εφαρμογές είναι ευρέως γνωστές και αναδεικνύουν την τάση της εποχής. Σύμφωνα με μια έρευνα, το 50% του πληθυσμού των ΗΠΑ ηλικίας 12 έως 34 ετών είναι μηνιαίοι ακροατές podcast. Ποιες είναι, όμως, οι καλύτερες εφαρμογές προς χρήση παγκοσμίως για φέτος; Αρχικά, το Apple Podcasts παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε περισσότερα από 30 εκατομμύρια επεισόδια, χωρίς να υπολογίζονται αυτά που υπάρχουν αποκλειστικά στην premium έκδοση. Το Google Podcasts είναι δωρεάν και εύκολο στην ακρόαση και το Spotify διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό εκπομπών που κυκλοφορούν και ορισμένες αποκλειστικότητες. Επίσης, το Audible είναι διάσημο για τα ηχητικά βιβλία του, το Stitcher διαθέτει πρωτότυπα podcast με ενδιαφέρουσες επιλογές αναπαραγωγής και το TuneIn Radio έχει podcast και ραδιοφωνικές ροές από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το businessinsider.com.

Και σε εμάς, εδώ, στο Astralón, αρέσουν πολύ τα podcast! Για αυτό, διαλέξαμε  μερικά από τα αγαπημένα μας και σας τα προτείνουμε για να μοιραστούμε μερικές χαλαρωτικές – ή όχι – στιγμές!

  • Two-Minute Briefing by Telegraph με νέο επεισόδιο κάθε μέρα πρωί και βράδυ, μας ενημερώνει για τα σημαντικότερα θέματα της ημέρας.
  • You’re Dead To Me, όπου σε κάθε επεισόδιο αυτού του podcast του BBC, ο παρουσιαστής, Greg Jenner, έχει έναν κωμικό ως καλεσμένο και συζητούν ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα με εκπαιδευτικό, διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο. 
  • ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ του stand-up κωμικού Αριστοτέλη Ρήγα, ο οποίος παρουσιάζει κοινωνικά γεγονότα, τα σχολιάζει και, σε συνδυασμό με την κωμωδία και τη σάτιρα, αποκαλύπτει τα παράλογα στοιχεία της πραγματικότητας.
  • Potterless ονομάζεται το μαγικό ταξίδι του Μάικ Σούμπερτ, ενός ενήλικα που διαβάζει τη σειρά Χάρι Πότερ για πρώτη φορά και τη μεταφέρει με χιούμορ και τη βοήθεια από πνευματώδεις και διορατικούς καλεσμένους, ξυπνώντας τις παιδικές μας αναμνήσεις.
  • Business Wars, η σειρά, που δίνει τη μη εξουσιοδοτημένη, πραγματική ιστορία των εταιρειών και των ηγετών τους, των εφευρετών, των επενδυτών και των στελεχών τους, και πώς οδηγούνται σε νέα ύψη — ή στην καταστροφή.