Του Άρη Μπούρα.

Πριν από μερικές εβδομάδες ανακοινώσαμε με ενθουσιασμό τη νέα μας συνεργασία με το Estrella World Street Food, το διάσημο πλέον brunch εστιατόριο που βρίσκεται δίπλα στην πανέμορφη Αγία Σοφία στη Θεσσαλονίκη. Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στην πετυχημένη τους ιστορία που ξεκίνησε το 2013.

Ένα από τα πράγματα που θυμάμαι χαρακτηριστικά από τις πρώτες ημέρες του Estrella, είναι μια φωτογραφία από το προφίλ τους στο – όχι και τόσο διάσημο τότε – κοινωνικό δίκτυο του Instagram, όπου ο σεφ τους Δημήτρης Κοπαράνης φορούσε ένα T-Shirt των Portishead, την ώρα που ετοίμαζε την επόμενη λιχουδιά μέσα στην κουζίνα του εστιατορίου. “Ποιοι είναι αυτοί οι τύποι;” αναρωτήθηκα.

Λίγες ημέρες αργότερα βρέθηκα στο εσωτερικό του χώρου τους δοκιμάζοντας τα νόστιμα – κι αν μη τι άλλο όχι τόσο συνηθισμένα – πιάτα τους.

astralon-estrella-thessaloniki-pancakes

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο αυτό που με προσέλκυσε στο καφέ/εστιατόριό τους. Το καλλιτεχνικό περιβάλλον και η εξαιρετική μουσική που άκουγα από τα ηχεία με άρπαξαν ευθύς αμέσως (ναι, είμαι ένας από αυτούς τους geek τύπους που αφιερώνουν μεγάλο μέρος της προσοχής τους στη μουσική, σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ μέρος). Γνώρισα ολόκληρη τη συμμορία του εστιατορίου. Τους περίεργους κι εκκεντρικούς σεφ, τους φιλικούς ιδιοκτήτες Κώστα, Ιωάννη και Μαρία. Λίγες ημέρες αργότερα ανακαλύψαμε ότι είχαμε πολλά περισσότερα κοινά. Για παράδειγμα, τόσο ο Κώστας όσο κι εγώ γράφαμε ως συντάκτες άρθρα για το lifo.gr και το Γκρέκα Magazine. Επιπλέον, ξεκίνησα να παίζω μια στο τόσο μουσική στο χώρο τους ως DJ.

Το Estrella δεν ήταν τόσο γεμάτο με κόσμο τις πρώτες μέρες λειτουργίας του όπως συμβαίνει τώρα. “Τα πρώτα χρόνια είναι τα πιο δύσκολα”, λένε (ειδικά εάν τολμάς να ανοίξεις μια νέα επιχείρηση σε μια χώρα που έχει γονατίσει από την οικονομική κρίση, θα προσέθετα). Τα περισσότερα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα πρώτα δυο με τρία χρόνια μιας νέας επιχείρησης είναι τα “χρόνια επιβίωσης”. Δε θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια του σεφ τους, Δημήτρη, προς εμένα, την ώρα που μάζευα τον μουσικό μου εξοπλισμό, ένα από εκείνα τα Σαββατόβραδα όπου το μαγαζί ήταν μισογεμάτο. “Αναρωτιέμαι αν θα καταφέρουμε να παραμείνουμε ανοιχτοί και να βγάλουμε τη χρονιά”. Γροθιά στο στομάχι μου. Αλλά το Estrella όχι μόνο επιβίωσε, αλλά απογειώθηκε, και μάλιστα για τα καλά, χάρη στο όραμα και τη σκληρή δουλειά της ομάδας του. Κοιτάζοντας πίσω τώρα που ζω και εργάζομαι μακριά από τη Θεσσαλονίκη, θυμάμαι εκείνες τις μέρες με ιδιαίτερη νοσταλγία, είμαι όμως πολύ χαρούμενος που χρειάζεται να περιμένω μαζί με τους υπόλοιπους φίλους του Estrella στην ουρά, έτσι ώστε να γευτώ μια από τις νέες ασυνήθιστες λιχουδιές.

astralon-estrella-thessaloniki-simoni-fontana-artwork

Το Estrella World Street Food έχει αυτή τη στιγμή τρία εστιατόρια και έχει ανακοινώσει ακόμη τέσσερα, τα οποία πρόκειται να ανοίξουν τους επόμενους μήνες σε Ελλάδα και Κύπρο. Η τεράστια επιτυχία τους τράβηξε την προσοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ανά τον κόσμο, οπότε παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές κριτικές.

New York Times (Jan 2016)

“Estrella is one of Thessaloniki’s many stylish new cafes, reinvents traditional pastries, filling croissants with orange-scented cream.”

52 Places To Go In 2016. Our Top Destinations To Visit This Year.  Read More

astralon-saveur-estrella-thessaloniki-bougatsan

Saveur (Dec 2016)

“It sells a wildly popular pastry you won’t find anywhere else: bougatsan, a hybrid of a croissant and the traditional Thessaloniki bougatsa. It is a flaky croissant sliced in half, oozing creamy custard from all sides. And it’s delicious.”

Why Greeks In Thessaloniki Are Lining Up Around The Block For This Pastry. Read More

National Geographic (Feb 2017)

“A cross between a croissant and a Greek pastry has seen a small cafe go viral.”

Instagram Sensation. Read More

The Guardian (Nov 2014)

“Born of the financial crisis and the Instagram generation. The bougatsan went viral and sold out immediately.”

The Foodie Traveller: Fusion Pastries in Thessaloniki, Greece. Read More

astralon-estrella-athens-breakfast-brunch

The Culture Trip (Oct 2016)

“Bougatsan is just one out of many reasons to start your day at Estrella, a well-designed place with charming smells and amazing tastes. Several excellent breakfast options are on offer, including omelet with avocado and feta cheese, cheese salad with cherry tomatoes, bacon with eggs and halva cream with chocolate and brioche.”

The 10 Best Breakfasts in Thessaloniki. Read More

Lufthansa Magazine (Aug 2015)

“The result looks just as good as it tastes. Photos of the pastry went viral on Instagram and overnight, Kapetanakis, who had lost his job in 2011, became the king of street food.”

LIFO (Mar 2016)

“Επειδή από ένα γωνιακό μαγαζί στη Παύλου Μελά ξεκίνησε η μόδα για το Brunch στην Ελλάδα! Μπουγατσάν, αυγοφέτες, κέικ και μερικά από τα καλύτερα πιάτα με αυγά είναι λίγα απ’ όσα θα σε κάνουν να πας ξανά και ξανά στο Estrella.”

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του estrella.gr.

astralon-icon-logo


astralon-writer-ares-buras-pictureΆρης Μπούρας

Ο Άρης είναι συντάκτης, δημιουργός περιεχομένου, λάτρης της ψηφιακής επικοινωνίας, ραδιοφωνικός παραγωγός και μουσικός επιμελητής. Συνεργάζεται με τον μουσικό ιστότοπο του beehype, το mic.gr και τον rodon fm μεταξύ άλλων. Είναι επίσης συνιδρυτής του Astralón.

Twitter @aresburas // Instagram @aresburas