Τα Καλύτερα Website Για Να Ανακαλύψετε Και Να Αγοράσετε Τέχνη Online
Συγκεντρώσαμε για εσάς ορισμένα από τα καλύτερα online Marketplaces τέχνης. Περιηγηθείτε στη συλλογή μας και διαβάστε τι ξεχωρίσαμε περισσότερο σε αυτά.
Ηδιαπίστωση πως το διαδίκτυο έχει αλλάξει την καθημερινή μας ζωή ακούγεται πλέον ως κλισέ, και όντως είναι παρωχημένη. Έχουν πλέον περάσει πολλά χρόνια από τη γέννηση του Παγκόσμιου Ιστού και μάλλον ελάχιστα θυμόμαστε τον κόσμο πριν από αυτόν. Από τότε, πολλές αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορους τομείς, και το να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά στην τεχνολογική εξέλιξη και ψηφιακή επανάσταση μπορεί να αποβεί καθοριστικό.
Μια παλιά παροιμία αναφέρει πως πέτρα που κυλάει δεν χορταριάζει, και είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο μέρος του χώρου της τέχνης αποφάσισε να μείνει καθαρό και να εκμεταλλευτεί τα εφόδια που παρέχονται από την τεχνολογία. Με άλλα λόγια, υπάρχουν καλλιτέχνες που επέλεξαν να προσαρμοστούν στην ψηφιακή εποχή και να ξεκινήσουν να παράγουν, να διανέμουν και να προωθούν τη δουλειά τους ηλεκτρονικά.
Εάν το σκεφτούμε λίγο περισσότερο, δεν χρειάζεται να αντιληφθούμε αυτές τις αλλαγές σαν την αρχή του τέλους. Όπως αναφέρει και ο Brice Lecompte, συνιδρυτής του Singulart, “η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο για την δημιουργία ίσων ευκαιριών”. Η ψηφιοποίηση της τέχνης μπορεί να επιφέρει τον εκδημοκρατισμό της, που σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, οποιοσδήποτε θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε φθηνή (ή και όχι) τέχνη, οποιασδήποτε αισθητικής. Όταν δε μιλάμε για ψηφιακά marketplaces τέχνης, δεν υπάρχουν παραδοσιακές γκαλερί, φτιαγμένες από τούβλα και ασβέστη, αλλά νέοι χώροι όπου όλοι μπορούν να δουν τα έργα χωρίς να κάνουν ένα βήμα πέρα από το σαλόνι τους.
Κι αυτή είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Ο δρόμος αυτός είναι διπλής κυκλοφορίας, εννοώντας ότι όλοι οι καλλιτέχνες έχουν πλέον τη δυνατότητα να δείξουν και να στείλουν τη δουλειά τους, όπου κι αν βρίσκονται. Μπορείτε να αγοράσετε έναν πίνακα από την Αργεντινή ενώ είστε στην Γερμανία ή να μισθώσετε έναν καλλιτέχνη από την Κένυα ενώ είστε στην Σουηδία. Δεν ακούγεται πολύ απελευθερωτικό;
Αφού κάναμε τη βόλτα μας στο διαδίκτυο, σας παρουσιάζουμε ένα μικρό δείγμα από ιστοσελίδες που τράβηξαν την προσοχή μας, είτε με το στυλ τους είτε με τις μικρές λεπτομέρειες που τις έκαναν να ξεπροβάλλουν από το σωρό.
01. Artsy
“We are a platform for collecting and discovering art”
Η πρώτη ανάμεσα στις επιλογές μας είναι το πιο γνωστό από τα marketplaces τέχνης. Με περισσότερα από 1,000,000 έργα τέχνης και 100,000 καλλιτέχνες μέσα σε ένα υπέροχο ψηφιακό περιβάλλον. Το κύριο menu συμπεριλαμβάνει ξεχωριστές ενότητες για έργα τέχνης, δημοπρασίες, γκαλερί, φεστιβάλ, editorials, κ.α. Το Artsy μοιάζει με ένα νέο Medium για τέχνη, γιατί εκτός από την παρόμοια διαμόρφωση και εμφάνιση της ιστοσελίδας, οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες έχουν το δικό τους profile, τα οποία μπορείτε να ακολουθήσετε και να τα φιλτράρετε ανά τοποθεσία, ειδικότητα και όνομα.
ΥΓ: Λατρέψαμε το minimal logo τους.
02. Artfinder
“Shop original art from independent artists around the world”
Σε αυτό το marketplace, μπορείτε να βρείτε και να αγοράσετε διάφορα κομμάτια, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το Artfinder δεν είναι τόσο ψηφιακός τόπος για αγοραπωλησίες τέχνης, αλλά πιο πολύ μία ψηφιακή ομάδα ανθρώπων, που προσφέρουν καλλιτεχνικές υπηρεσίες online. Επισκέπτοντας τα profile των καλλιτεχνών, μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δουλειές τους και να αποφασίσετε ποιος θα είναι ιδανικός ώστε να ολοκληρώσει το έργο που έχετε στο μυαλό σας. Η ιστοσελίδα προσφέρει υπηρεσίες παρόμοιες με freelancing πλατφόρμες όπως η Upwork, μόνο που η εξειδίκευσή του περιστρέφεται γύρω από την τέχνη. Μπορείτε να περιηγηθείτε ανάμεσα στα έργα κάθε καλλιτέχνη και να πάρετε μία ιδέα για το στυλ του, κάτι το οποίο θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε για το ποιος είναι κατάλληλος ώστε να αναλάβει το υποψήφιο έργο σας.
ΥΓ: Κανείς δεν μπορεί να αμελήσει τον διεθνή χαρακτήρα του Artfinder, καθώς οι ίδιοι τονίζουν ότι η αποστολή τους είναι να συνδέσουν τους χρήστες με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
03. 20×200
“It’s art for everyone”
Το 20×200 ιδρύθηκε το 2007, γεγονός που το κάνει ένα από τα πιο παλιά marketplaces, τόσο παλιό που έχει καταχωρήσει σαν ως εμπορικό του σήμα την φράση “Art for Everyone”. Όταν επιλέγετε να δείτε κάποιο έργο τέχνης, είναι διαθέσιμα για εσάς λίγα λόγια του καλλιτέχνη για αυτό, κι ουσιαστικά είναι σαν να ακούτε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για το έργο, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνετε για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του και πιθανούς συμβολισμούς του. Επιπλέον, σε κάποια από τα έργα μπορείτε να βρείτε λίγα λόγια από μέλος της ομάδας των 20×200, που είναι σα να ακούει κανείς κάποιον επιμελητή έκθεσης. Αν και από τους πιο παλιούς στο χώρο, δεν σταματά να εξελίσσεται, και αυτό υπογραμμίζεται από το γεγονός πως έχει συμπεριλάβει μέσα στις δραστηριότητές του την δημιουργία από μια σειρά podcast.
ΥΓ: Φαίνεται ότι όταν τα μέλη της ομάδας 20×200 είναι στα κέφια τους, κλείνουν τις αναρτήσεις τους στο blog του site με φράσεις όπως “Με τέχνη για όλους” ή “Yours in smoke and sauce” (μεταφράστε ελεύθερα)…
04. Saatchi Art
“World’s leading online art gallery, connecting people with art and artists they love”
Εάν εκτιμάτε τη μεγάλη ποικιλία τότε το Saatchi Art είναι η ιδανική επιλογή για σας. Οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί μπορεί να βρεθεί μέσα στο συγκεκριμένο marketplace, και οι ίδιοι έχουν υπάρξει ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατηγοριοποίησή τους. Στην πρώτη σελίδα, μπορείτε να φιλτράρετε τα έργα ανά τιμή, ή μπορείτε να δείτε έργα επιλεγμένα από επιμελητές του Saatchi Art. Σ’ αυτή την ιστοσελίδα δεν έχετε την ευκαιρία μόνο να δείτε πόσες φορές οι χρήστες επέλεξαν να συμπεριλάβουν ένα έργο στα αγαπημένα τους, αλλά και πόσες φορές έχουν επισκεφτεί οι χρήστες το κάθε έργο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι χρήστες που αγοράζουν μεγάλα ή ογκώδη έργα λαμβάνουν την επιβεβαίωση ότι τα αντικείμενα θα αποσταλούν σε ξύλινα κιβώτια για να είναι πλήρως προστατευμένα. Μία νέα προσθήκη στο Saatchi Art είναι η δωροκάρτα που μπορεί να παραληφθεί μέσω mail. Επίσης, υπάρχει κομμάτι ειδικά αφιερωμένο σε νέα projects από τα οποία το Saatchi Art έχει εξασφαλίσει υλικό από τα παρασκήνια.
ΥΓ: Μπορείτε να δείτε και κομμάτια που έχουν ήδη πουληθεί, ρίχνοντας μία ματιά έτσι στις τάσεις των πωλήσεων.
05. Singulart
“Art is made to be seen, and shared”
Όταν αναφερόμαστε σε ψηφιακές πλατφόρμες τέχνης, το Singulart έχει το πιο μοντέρνο και σύγχρονο site. Το menu είναι σαφές και περιλαμβάνει κατηγορίες όπως νέοι ή/και δημοφιλείς καλλιτέχνες. Εάν σας ενδιαφέρει ένα έργο τέχνης, αλλά θεωρείται πως η τιμή του είναι υψηλή μπορείτε να κάνετε μία προσφορά (ο/ η καλλιτέχνης έχει προσθέσει το χαμηλότερο ποσό χρημάτων που δέχεται). Ήταν αξιοσημείωτα εύκολο για μας να περιηγηθούμε στον ιστότοπο και να εξερευνήσουμε τα διάφορα μέρη, καθότι πρόκειται για site με καθαρές επιφάνειες και μικρά εικονίδια, εξηγώντας το κάθε βήμα από το πώς δουλεύει μέχρι το πόσο διάστημα θα χρειαστεί για να παραλάβετε το έργο σας.
ΥΓ: Σε κάθε σελίδα, ένα chatbox σας καλωσορίζει και προσφέρει την βοήθειά του, τονίζοντας ότι έχουν ενσωματώσει και την τελευταία λέξη των τεχνολογικών εξελίξεων στην ιστοσελίδα τους.
06. Tappan
“Fostering the careers of emerging artists”
Η Chelsea Neman Nassib ίδρυσε το Tappan το 2012 όταν συνειδητοποίησε το πόσο δύσκολο ήταν για εκείνη να βρει καλλιτέχνες για την διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Ως αποτέλεσμα, εκείνη και οι συνεργάτες της αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτό το εξαιρετικό site, στο οποίο φιλοξενούν νέα ταλέντα για καινούργιους ή έμπειρους συλλέκτες. Στο Tappan έχουν επιλέξει έναν εξαιρετικό τρόπο ώστε να παρουσιάζουν τα έργα: τοποθετημένα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, δημιουργώντας έτσι μία αίσθηση συνέπειας, συνέχειας και αρμονίας. Εάν θέλει κανείς να μάθει περισσότερα για κάθε καλλιτέχνη μπορεί να επισκεφτεί το κομμάτι των Studio Visits, που είναι αφιερωμένο σ’ αυτούς και έχει την μορφή συνεντεύξεων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον επισκέπτη να μάθει περισσότερα για την προσωπικότητα του καλλιτέχνη και τη δουλειά του.
ΥΓ: Για αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με όρους τέχνης, στον ιστότοπο συμπεριλαμβάνεται ένα χαριτωμένο γλωσσάρι για να αποσαφηνιστεί οτιδήποτε χρειάζεται επεξήγηση.
07. Zatista
“The Premier source for original art”
Η ομάδα του Zatista.com αναφέρει στην σελίδα της ότι θέλει να παρέχει την καλύτερη εμπειρία αγοράς και επιθυμεί να φερθεί στους χρήστες της όπως θα ήθελαν να φερθούν και στους ίδιους. Όσον αφορά στην εμπειρία του χρήστη, και αυτός ο ιστότοπος είναι εύκολος ώστε να περιηγηθεί κανείς. Επιπλέον, παρέχει την επιλογή στον χρήστη να δει εικονικά το έργο τέχνης σε ένα τοίχο με έπιπλα τριγύρω. Επειδή είναι ιδιαιτέρως δύσκολο για έργα τέχνης να επιστραφούν, αναφέρουν σε πολλά σημεία ότι τα αντικείμενα μπορούν να επιστραφούν μέσα σε 14 ημέρες. Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε επίσης ότι στο art explorer του Zatista: ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τα έργα που του αρέσουν, ενώ ένας αλγόριθμος βοηθάει την ιστοσελίδα να προτείνει έργα βασισμένα στις επιλογές του επισκέπτη.
ΥΓ: Inspiration: νέα, μαθήματα και φιλοξενούμενοι επιμελητές. Είμαστε σίγουροι ότι θα περάσουμε πολύ χρόνο σε αυτή την ιστοσελίδα.
08. Artspace
“The world’s best contemporary art. Online.”
Είσαστε φίλος του φούξια χρώματος; Τότε οπωσδήποτε θα λατρέψετε αυτόν τον ιστότοπο. Στην κεντρική σελίδα, μπορεί να βρει κάποιος την εβδομαδιαία επιλογή των έργων τέχνης και έναν αριθμό από καλλιτέχνες που εκείνοι προτείνουν.
Αλλά από την κεντρική τους σελίδα παίρνετε μονάχα μία πολύ μικρή γεύση για το τι περιέχει το Artspace. Χρειάζεται να αφιερώσετε χρόνο για να ανακαλύψετε ότι όλες σας οι απορίες μπορούν να απαντηθούν μέσα από τις διαφορετικές σελίδες που συμπεριλαμβάνονται στον ιστότοπο. Το πρόγραμμα πελατών τους ονομάζεται Collector’s Circle και τα μέλη του αποκτούν οφέλη όπως αποκλειστικές προσφορές, συμβουλευτική περί τέχνης, υπηρεσίες concierge αλλά και καθοδήγηση σχετικά με τις διαδικασίες μεταφοράς. Ο ιστότοπος φιλοξενεί επίσης ζωντανές δημοπρασίες. Εάν ο επισκέπτης θελήσει να αντιληφθεί το έργο στο φυσικό του μέγεθος, υπάρχει η δυνατότητα να το δει ανάμεσα σε δύο εικονικούς ανθρώπους. Ακόμη ένα ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ο επισκέπτης δεν μπορεί να δει την τιμή αν εάν πρώτα δεν συνδεθεί, δημιουργώντας έτσι έναν λογαριασμό.
ΥΓ: Εάν κάνετε κλικ στο κομμάτι Movements & Style στο κεντρικό μενού, μεταφέρεστε σε μία σελίδα όπου μπορείτε να βρείτε μία μικρή περιγραφή για κάθε ρεύμα τέχνης και διάφορα έργα της κατηγορίας που προτείνονται από το Artspace.
09. DROOL
“Don’t settle for boring walls”
Ο ιστότοπος προτρέπει κάθε επισκέπτη να αγοράσει ένα κομμάτι, είτε γνωρίζει από τέχνη είτε όχι, είτε αγοράζει πρώτη φορά είτε είναι συλλέκτης. Ένα πράγμα για το οποίο είναι ιδιαίτερα περήφανοι είναι η προμήθεια που αποδίδουν στους καλλιτέχνες (85%). Επίσης, ισχυρίζονται πως μετατρέπουν τα pixels σε prints χρησιμοποιώντας giclée, που αποτελεί μία premium μέθοδο ψηφιακής εκτύπωσης, η οποία τονίζει τα χρώματα και την καθαρότητα κάθε έργου. Επιπλέον, στο Drool υπάρχει σελίδα που ονομάζεται Art Fundraiser και είναι αφιερωμένη σε έργα τέχνης όπου το 60% της αγοραστικής τους αξίας πηγαίνει στην προστασία των δασών και την μάχη ενάντια στην καταστροφή τους.
ΥΓ: Μας άρεσε πολύ το Art finder quiz το οποίο προτείνει.
10. Tiny Show Case
Από το 2004, κάθε Τρίτη, η ομάδα του Tiny Show Case ανεβάζει μία σειρά από έργα τέχνης που θεωρεί εκπληκτικά, όπως σημειώνουν οι ίδιοι στην About σελίδα τους. Αποτελεί ένα αρκετά απλό site, με την καλή έννοια, που η λέξη μίνιμαλ δεν φτάνει για να το περιγράψει. Και για να είμαστε ειλικρινείς, μόλις οι επισκέπτες διαβάσουν τον τελικό προορισμό των χρημάτων που δίνονται για την αγορά των έργων, λίγοι θα συνεχίσουν να δίνουν βάση στο περιβάλλον του Tiny Show Case: όταν ένα έργο πωλείται, ένα μέρος των χρημάτων πηγαίνει σε ένα φιλανθρωπικό οργανισμό, που επιλέγει ο ίδιος ο καλλιτέχνης.