Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε τον Taxis, έναν από τους αγαπημένους street artists της Αθήνας, ο οποίος σχεδίασε το νέο μας εξώφυλλο.

ΟTaxis ήρθε για πρώτη φορά στο γραφείο μας, στη Σίνα, τον Αύγουστο του 2019. Σχετικά ιδρωμένος και χαμογελαστός, καθότι μεσημέρι καλοκαιριού με υψηλή θερμοκρασία. Είχαμε μια όμορφη συνομιλία για τους δρόμους της Αθήνας, την Πολωνία, παλαιότερες συνεργασίες, τη Σχολή Καλών Τεχνών αλλά και μέρη όπου συχνάζαμε. Πάντα φιλικός και ανοιχτόκαρδος, με τη γενειάδα του, το καπελάκι του και χρώματα πάνω στα ρούχα του, μόλις είχε επιστρέψει από ένα ταξίδι στο εξωτερικό και συμφώνησε να αναλάβει το εξώφυλλό μας.

Ο Taxis, παρόλο που είναι γνωστός στην Αθήνα για την εξαιρετική του τέχνη στο γκράφιτι και τα κόμικς του που δημοσιεύθηκαν κατά το παρελθόν, μέρα τη μέρα δείχνει να ωριμάζει όλο και περισσότερο ως καλλιτέχνης, πιθανώς επηρεασμένος από πιο κλασικές μορφές τέχνης. Και η αλήθεια είναι πως μας αρέσει αυτή του η εξέλιξη, που φανερώνει ότι ο Taxis προκαλεί συνεχώς τον εαυτό του, ανακαλύπτοντας νέες δυνατότητες για τον ίδιο αλλά και την τέχνη που παράγει. Ας ρίξουμε όμως τώρα μια πιο ενδελεχή ματιά στην περιπετειώδη του ζωή και καριέρα.

astralon-TAXIS-SZCZECIN

Ο Δημήτρης Ταξής γεννήθηκε στην Πολωνία το Μάιο του 1983 από Έλληνα πατέρα, ζωγράφο-χαράκτη, και Πολωνή μητέρα, ιστορικό τέχνης και πολιτισμού. Σε ηλικία 3 ετών, μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Μεγαλώνοντας σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον, είχε την τάση από μικρός να εκφράζεται κυρίως μέσω της ζωγραφικής. Το 1997 γνώρισε για πρώτη φορά το γκραφίτι, με το οποίο άρχισε να ασχολείται ενεργά, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε να δημιουργεί κόμικ. Ιστορίες του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Βαβέλ (ύστερα περιοδικό ‘Mov’), τις εκδόσεις Giganto Books και τις εκδόσεις ΚΨΜ. Έχει πάρει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ κόμικ και έχει κερδίσει δυο διακρίσεις. Ακόμα, έχει δουλέψει ως εικονογράφος για free press περιοδικά, εφημερίδες και παιδικά βιβλία.

Το 2004 δραστηριοποιήθηκε στον κινηματογράφο ως διευθυντής φωτογραφίας στη βραβευμένη ταινία του Ν. Πομώνη “Μια ροζ παραμάνα”, ενώ το 2005 εργάστηκε στην ομάδα σχεδιασμού σκηνικών για την ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη “Ροζ”.

astralon-TAXIS-painting

Στα μέσα του 2005 ξεκίνησε να κολλάει χειροποίητες αφίσες με χαρακτήρες από τα κόμικ του στους δρόμους της Αθήνας και όπου αλλού ταξίδευε. Με τον καιρό, η κλίμακα των έργων του μεγάλωνε, με αποτέλεσμα να περάσει από μικρές αφίσες, σε μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες.

Ο Taxis αντιλαμβάνεται τη δουλειά του περισσότερο σαν ένα παιχνίδι μεταξύ της εικόνας και του θεατή που αποσκοπεί να προκαλέσει έναν εσωτερικό διάλογο. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα υλικά, τεχνικές ή στυλ στο έργο του, αφού αλλάζουν κι εξελίσσονται μέρα με τη μέρα ανάλογα με τις παρορμήσεις του.

Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ ήταν μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας GPO. Από το 2003 έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. O Taxis ζει, εργάζεται και ερευνά στην Αθήνα.

Βρείτε το Δημήτρη Ταξή στο Instagram.

astralon-TAXIS-poster-petralona

astralon-TAXIS-pireos

astralon-TAXIS-syros

astralon-TAXIS-ragusa

astralon-icon-logo