Λίγες εβδομάδες πριν από τα εγκαίνια της επαναληπτικής έκθεσης του Στέφανου Ρόκου στη Bernaerts Gallery (20 Ιανουαρίου – 03 Φεβρουαρίου), ας ρίξουμε μια ματιά στο φιλόδοξο project του που συνοδεύει την καθημερινή μας ζωή στο Astralón από τον Αύγουστο του 2018.

Αυτό θα πει πρόκληση, ας το κάνουμε! αναφωνήσαμε χαρούμενα, όταν ο καλλιτέχνης Στέφανος Ρόκος (ο οποίος στο μεταξύ φιλοτέχνησε το εξώφυλλό μας), μας κάλεσε να συμμετάσχουμε στην καταπληκτική του ομάδα, ώστε να εργαστούμε μαζί του σε αυτό το τεράστιο project που ονομάζεται “Stefanos Rokos: Nick Cave & The Bad Seeds’ No More Shall We Part, 14 paintings 17 years later”. Μια έκθεση, μια έκδοση και μια σειρά από λοιπές ενέργειες και δράσεις, που δε μπορούμε να αναφέρουμε προς το παρόν.

astralon-nick-cave

“Πολύ καιρό μετά την πρώτη ακρόαση του «No More Shall We Part», οι εικόνες που είχαν διαμορφωθεί μέσα μου όταν πρωτοάκουσα τα τραγούδια του δίσκου ήξερα ότι με ακολουθούν ακόμη. Έτσι, το 2015, ωριμότερος πλέον καλλιτεχνικά, αποφάσισα ότι, για όσο καιρό χρειαζόταν, θα αφιερωνόμουν εξ ολοκλήρου στην υλοποίηση μιας ιδέας την οποία επεξεργαζόμουν επί χρόνια: στόχος μου ήταν να επιχειρήσω μια απολύτως προσωπική εικαστική προσέγγιση του άλμπουμ «No More Shall We Part», δημιουργώντας δεκατέσσερα ζωγραφικά έργα εμπνευσμένα από τα ισάριθμα κομμάτια του δίσκου – τα δώδεκα τραγούδια του και τα δύο b-sides που κυκλοφόρησαν με τη limited edition του άλμπουμ. Στη συνέχεια, τα έργα αυτά θα τα μετέφερα πολύ προσεκτικά σε ένα καλλιτεχνικό βιβλίο, το οποίο θα εξέδιδα με δική μου επιμέλεια. Το πρότζεκτ αυτό αποτελεί και την κατάθεση της προσωπικής μου πρότασης για τη διαλεκτική σχέση που είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ανάμεσα σε δύο μορφές τέχνης οι οποίες ανέκαθεν συγκροτούν τον σκληρό πυρήνα της καλλιτεχνικής μου έκφρασης και δημιουργίας.” — Στέφανος Ρόκος

“Ήταν συναρπαστικό να στέκομαι στο εργαστήριό σου και να βλέπω μπροστά μου τα έργα σε όλο τους το μεγαλείο, με αυτό το πλήθος από συνωθούμενες λεπτομέρειες και τρομακτικούς κενούς χώρους. Νιώθω ότι συνδέομαι με την ουσία τους. Νιώθω ότι προσεγγίζουν πολύ τον τρόπο με τον οποίο γράφω στίχους – έντονα ξεσπάσματα της μνήμης, εκστατικές λεπτομέρειες, αιφνίδιος ερωτισμός, μυστικιστική εικονογραφία· η σφυρηλάτηση παγωμένων αφηγημάτων που ίπτανται σαν όνειρα – στοιχειωμένα και παράξενα και αισιόδοξα.”— Nick Cave

astralon-stefanos-rokos-nick-cave-NMSWP

Το πρόσωπο κλειδί, που μετέφερε την ιδέα του Στέφανου Ροκού στον Nick Cave, ο Αμερικανός ντράμερ και πολυοργανίστας των Bad Seeds, Jim Sclavunos, περιγράφει γλαφυρά τη συνάντηση των δυο καλλιτεχνών στην Αθήνα.

“Καθώς είχα προσωπικά μεσολαβήσει προκειμένου να πάρει ο Στέφανος το πράσινο φως γι’ αυτό το πρότζεκτ, το οποίο μου είχε πρωτοαναφέρει το 2014, η στιγμή αυτή ήταν σημαντική για όλους μας. Και τώρα που η ώρα των αποκαλυπτηρίων είχε πλέον φτάσει, είχε μεγάλο ενδιαφέρον να παρατηρώ από κοντά το γεμάτο χάρη τελετουργικό και τη δυναμική αλληλεπίδραση ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες. Ήταν σαν να βλέπω να ξεδιπλώνεται μπροστά μου ένας εξαιρετικά εγκεφαλικός συρτός: αρχικά ο ένας έφερνε βόλτες γύρω από τον άλλον, με αμοιβαίο σεβασμό και ευγένεια, αλλά και κάποιον δισταγμό· έπειτα, αργά και σταδιακά, ήρθαν κοντά, με μεγαλύτερη ζεστασιά, λιγότερη επιφύλαξη, επισημαίνοντας εναλλάξ λεπτομέρειες, ώσπου, στο τέλος, πλάι-πλάι, κοντοστέκονταν μπροστά στους πίνακες ανταλλάσσοντας ιδέες, συμπληρώνοντας ο ένας τις προτάσεις του άλλου.”

astralon-stefanos-rokos-oh-my-lord

astralon-stefanos-rokos-no-more-shall-we-part

Τα 14 υπέροχα ζωγραφικά έργα δημιουργήθηκαν την περίοδο 2016 με 2018, είναι όλα μεικτή τεχνική σε χαρτί, ενώ το χειροποίητο κέντημα “And No More Shall We Part”, φιλοτεχνήθηκε από την Αντιόπη Πανταζή κατά την ίδια περίοδο.

astralon-stefanos-rokos-silkscreen-darker-with-the-day

astralon-stefanos-rokos-silkscreen-and-no-more-shall-we-part

Οι μεταξοτυπίες “Darker With The Day” (2017) και “And No More Shall We Part” (2018) δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο Tind του Χρύσανθου και του Μανώλη Αγγελάκη με φωτομεταφορά από διαφάνειες σχεδιασμένες στο χέρι από τον Στέφανο Ρόκο (η καθεμιά σε έκδοση των διακοσίων, 72×102 εκ., αριθμημένες και υπογεγραμμένες).
Αγοράστε Εδώ!

astralon-stefanos-rokos-NMSWP-art-book

astralon-stefanos-rokos-NMSWP-book

Το λεύκωμα που παρουσιάζει τα 14 NMSWP έργα, στίχους των 14 τραγουδιών και κείμενα των Nick Cave, Jim Sclavunos και Στέφανου Ροκού, κυκλοφορεί σε πολυτελή έκδοση 1.200 αντιτύπων και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φωτογραφίες των έργων. Η συλλεκτική έκδοση του λευκώματος κυκλοφορεί σε 300 αντίτυπα, συνοδεύεται από τη μεταξοτυπία “Bless His Ever Loving Heart”, είναι αριθμημένη και έχει διαφορετικό εξώφυλλο.
Αγοράστε Εδώ!

Με αφορμή την συγκεκριμένη έκδοση, δυο εκθέσεις πραγματοποιούνται, μια στο Μουσείο Μπενάκη, στην Πειραιώς, από τις 3 Απριλίου έως τις 19 Μαΐου 2019, καθώς και μια στη Bernaerts Gallery, στην Αμβέρσα, από τις 3 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2019 (ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 03 Φεβρουαρίου 2020).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τους ιστότοπους. stefanosrokosbenakishop.nickcavebernaerts.

astralon-icon-logo