Χρονιά Αλέξη Ακριθάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών εγκαινιάζει την περιοδική έκθεση “Αλέξης Ακριθάκης | Εν κινήσει“, με έργα του ανατρεπτικού ζωγράφου του 20ού αιώνα, από τη Συλλογή Πορταλάκη.

Η τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκθεση που συνδιοργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών με τον συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη, είναι αφιερωμένη στον σημαντικό καλλιτέχνη για τα 25 χρόνια από το θάνατό του.

Η έκθεση έχει τον χαρακτήρα μιας αναδρομικής παρουσίασης. Περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, κατασκευές, σχέδια και κολάζ. Έργα εμβληματικά και συναρπαστικά, όπως χαρακτηρίζονται, που καλύπτουν το σύνολο της διαδρομής του Ακριθάκη από το 1965 έως το 1993. «Επιτρέπουν να δει κανείς με μια ανθολόγηση του έργου του, την πορεία και την ουσία του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, που δεν χάνεται ούτε στο πιο μικρό σχεδιάκι, γιατί μπορεί και κρατά το σκοινί, μίτο της Αριάδνης που τον οδηγεί πάντα προς μια έξοδο στο φως», σημειώνει ο ιστορικός της τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος, στον κατάλογο της έκθεσης.

astralon-portalakis-collection-alexis-akrithakis-1-the-great-journey
Αλέξης Ακριθάκης – Το Μεγάλο Ταξίδι (1977)

Ο ζωγράφος Αλέξης Ακριθάκης γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Το 1958 εγγράφεται στην Académie de la Grande Chaumière στο Παρίσι. Χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του επιστρέφει στην Ελλάδα το 1961 για να υπηρετήσει στο στρατό. Δύο χρόνια αργότερα εκθέτει για πρώτη φορά έργα του στη γκαλερί Βέλτσου στη Θεσσαλονίκη και το 1965 παρουσιάζει την πρώτη ατομική του έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την οποία προλογίζει ο Νάνος Βαλαωρίτης. Το ίδιο έτος συμμετέχει στη διεθνή έκθεση “II Internationale Ausstellung Objektiver Poesie und Malerei” στην Κοπεγχάγη, ενώ ακολουθούν συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (Θ΄ Πανελλήνια Έκθεση, Βερολίνο, κτλ.). Το 1968, με υποτροφία του DAAD, εγκαθίσταται στο Βερολίνο, έως το 1984. Την περίοδο αυτή ξεκινά τη συνεργασία του με τον Αλέξανδρο Ιόλα και το έργο του (ζωγραφική και κατασκευές) παρουσιάζεται σε ατομικές εκθέσεις στη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Με την επιστροφή του στην Αθήνα το 1984 και ως τον θάνατό του το 1994, το έργο του, που πλέον περιλαμβάνει κολάζ, κατασκευές από ξύλο και την αξιοποίηση ευτελών υλικών, παρουσιάζεται σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις (Artio, Γκαλερί 7, Γκαλερί «3», Κρεωνίδης, Ιλεάνα Τούντα).

Ο Ακριθάκης ασχολήθηκε επίσης με την εικονογράφηση και την έκδοση βιβλίων, και τον σχεδιασμό εξωφύλλων δίσκων, φιλοτέχνησε επίσης σκηνικά και κοστούμια. Συνεργάστηκε με τον Γιώργο Λάππα στην ενότητα Το Τσίρκο (1985-1986) και με τον Daniel Lommel στην παραγωγή της παράστασης “Le Bateau Ivre”, ενώ σημαντικές στη ζωή του υπήρξαν οι γνωριμίες και η φιλία του με τον ποιητή Γιώργο Μακρή τη δεκαετία του 1950, τους Léo Ferré, Jean Seberg, Alberto Giacometti, Θάνο Τσίγκο και Γιάννη Γαΐτη στο Παρίσι (1958-1961), και κατόπιν στην Αθήνα με τον Κώστα Ταχτσή και τον Τάσο Δενέγρη. Μετά τον θάνατό του, οργανώθηκαν αναδρομικές εκθέσεις αφιερωμένες στο πολυσήμαντο έργο του.

“Είκοσι πέντε χρόνια από τον πρόωρο χαμό του Αλέξη Ακριθάκη, μαζί μετο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, τιμούμε τη μνήμη του μεγάλου απόντος, παρουσιάζοντας τον μαγικό ζωγραφικό κόσμο του. Η έκθεση αυτή έχει στόχο να μας φέρει σε άμεση επαφή με το έργο ενός γνήσιου εκφραστή της σύγχρονης τέχνης.” — Ζαχαρίας Πορταλάκης

Την έκθεση οργάνωσε το επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του Μουσείου, υπό τον συντονισμό του Αλέξη Καλοκαιρινού και με την αδιάκοπη φροντίδα του συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη. Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν οι Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, Αγγελική Μπαλτατζή και Δέσποινα Περτσελάκη.

astralon-portalakis-collection-alexis-akrithakis
Αλέξης Ακριθάκης – Χωρίς Τίτλο (1991)

Τη βραδιά των εγκαινίων, στο Αμφιθέατρο “Γιάννη Περτσελάκη” του Ι.Μ.Κ. μίλησαν, για τη ζωή και το έργο του Ακριθάκη, ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, Ιστορικός της Τέχνης, Επιμελητής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων και η Χλόη Γκάιτμανν-Ακριθάκη. Την έκθεση εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

ΑΛΕΞΗΣ ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ | ON THE MOVE
Εγκαίνια: Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 στις 7μμ
Διάρκεια έκθεσης: 16.3.2019 – 1.3.2020

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης για περισσότερα.

astralon-portalakis-collection-alexis-akrithakis-3

astralon-portalakis-collection-alexis-akrithakis-4

astralon-portalakis-collection-alexis-akrithakis-5

astralon-portalakis-collection-alexis-akrithakis-6

astralon-icon-logo