Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αυτό το καλοκαίρι φιλοξενούμε μια από τις πιο ξεχωριστές καλλιτέχνιδες, αγαπημένη κυρίως από τις θαυματουργές εικονογραφήσεις παιδικών βιβλίων που έχει δημιουργήσει.

Η Μάρια Μπαχά έχει ένα γλυκό και χαοτικό μυαλό, τουλάχιστον αυτό αντιληφθήκαμε από τις λίγες στιγμές που περάσαμε μαζί της κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Μηνών που προφανώς δεν ήταν και πολύ στρωτοί για τους περισσότερους από εμάς, λόγω του κορωνοϊού και των επιπτώσεων που προέκυψαν στην πορεία. Έχει επίσης ένα πολύ ιδιαίτερο κι εκκεντρικό χιούμορ, το οποίο και έκανε τη συνεργασία μας ακόμη πιο διασκεδαστική και ομαλή.

Η εικονογράφηση που δημιούργησε για το Astralón, με μια πρώτη ματιά, είναι μια θαμπή θαρρείς ζωγραφιά που αρχικά σε μπερδεύει για τον ακριβή της σκοπό, ωστόσο στιγμές μόλις μετά σε ρουφάει με τα ονειρικά της χρώματα και τις λεπτομέρειες. Νιώθεις ήρεμος, ανανεωμένος και έτοιμος να αρπάξεις το νοσταλγικό σου καλοκαίρι (παρόλο που ακόμη δεν είσαι και πολύ σίγουρος αν το φετινό καλοκαίρι θα πας διακοπές).

Η Μάρια έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 20 βιβλία για παιδιά και εφήβους, κι έχει συνεργαστεί με ορισμένους από τους πιο αξιόλογους εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας. Έχει επίσης κάνει σκηνικά και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ. Και υποθέτουμε ότι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι ζωγραφιές και τα έργα της είναι σα να διαπερνούν από την παιδική ηλικία και την αφηρημένη φαντασία ενός μικρού παιδιού.

astralon-maria-bacha-asimenia-zoni

Η Μάρια Μπαχά γεννήθηκε και ζει στην  Αθήνα, σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και θεατρικό κοστούμι στο Edinburgh College of Art στο Εδιμβούργο. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει βραβευτεί για την ζωγραφική και την εικονογραφική δουλειά της με το  Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης 2008, Βραβείο Εικονογράφησης Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2008, επίσης, με τον Έπαινο Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) 2008 και τον  Έπαινο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2004 και πρόσφατα με το Βραβείο Εικονογράφησης Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2019 και του TigerCreate Adventure Book Competition Award 2015/2016.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τη Μάρια Μπαχά εδώ.

astralon-maria-bacha-exof

astralon-maria-bacha-watermelon

astralon-icon-logo