Καλοκαιρινές ημέρες στην παραλία – και όχι μόνο – πάντα με ένα καλό βιβλίο στο χέρι!

Η ομάδα του Astralόn είναι έτοιμη για τις καλοκαιρινές της διακοπές. Αλλά τι είδους διακοπές θα κάναμε χωρίς βιβλία; Είτε σχεδιάζετε ακόμη τις φετινές σας εξορμήσεις, είτε βρίσκεστε ήδη στον ιδεατό προορισμό σας, είτε παραμένετε στην ηρεμία του σπιτιού σας, ετοιμάσαμε και σας προτείνουμε μερικά αγαπημένα μας βιβλία. Καλές διακοπές!

Η Χρύσα προτείνει:
Περηφάνια & Προκατάληψη, Τζέην Ώστεν (1813)

Υπάρχουν κάποιοι κλασικοί τίτλοι βιβλίων που μοιάζουν τόσο οικείοι, σαν να τους έχουμε ήδη διαβάσει. Όπως κάποια μεγάλα τραγούδια, που επειδή παίζουν ξανά και ξανά, δεν έχουμε εκτιμήσει την ομορφιά των στίχων και της μελωδίας τους.

Το βιβλίο “Περηφάνια & Προκατάληψη” της Τζέην Ώστεν ήταν ο κρυμμένος θησαυρός στο ράφι της βιβλιοθήκης, και αποφάσισα να το διαβάσω αμέσως μετά το “Έρωτας & Φιλία”, καθώς το σαρκαστικό ύφος της Τζέην Ώστεν, το χιούμορ της και η ιδιαίτερη χρήση της αλληλογραφίας ως το μόνο μέσο ανάπτυξης της αφήγησης, μου φάνηκαν ενδιαφέροντα για το 1800. Και ευτυχώς έτσι, γνώρισα την Δεσποινίς Ελίζαμπεθ Μπέννετ.

Η Δις Μπέννετ είναι ο κεντρικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος, μια οξυδερκής και ηθική γυναίκα που -ελπίζω να- ενέπνευσε πολλά κορίτσια να της μοιάσουν. Ο χαρακτήρας και ο συλλογισμός της ειναι το βασικό στοιχείο της πλοκής. Στη δική μου βιβλιοθήκη στέκεται με περηφάνια δίπλα στις αιώνιες γυναίκες της λογοτεχνίας, όπως η Κυρία Μποβαρύ του Φλωμπέρ, οι πέτρινες γυναίκες του Παπαδιαμάντη και η κυρία με τις Καμέλιες του Δουμά.

Οι εσωτερικοί της μονόλογοι εξιδανικεύουν την ειλικρίνεια, την ηθική, την ταπεινοφροσύνη και την υπομονή, η αγάπη για την οικογένειά της και η αντικειμενική της κριτική, καθώς και οι ριζοσπαστικές για την εποχή εκείνη απόψεις της σχετικά με τη θέση της γυναίκας, το γάμο ή τον πλούτο ξεδιπλώνονται στο μυαλό της και στο χαρτί. Και έπειτα γνωρίζει τον υπέροχο κύριο Ντάρσι, έναν άντρα με μια προσωπικότητα εξίσου μεγαλόπρεπη όπως της Ελίζαμπεθ. Και είναι να απορείς πως ένα κλασικό ρομαντικό μυθιστόρημα έχει τόση δράση και αγωνία, εύχεσαι να υπάρξει ένα ευτυχισμένο φινάλε που όταν φτάνει νιώθουμε δικαίωση που η περηφάνια νίκησε την προκατάληψη.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε αυτό το βιβλίο, και ίσως να σκέφτεστε πού και πού σαν την Ελίζαμπεθ! Καλό καλοκαίρι!

Plus one! Η Κυρία Τραγουδάει Τα Μπλουζ, Μπίλλυ Χόλιντεϋ με τη συνεργασία του Γουίλιαμ Ντάφτι (2012)

Η Άννα προτείνει:
Αλλαγή: Μέθοδος, Εντουάρ Λουί (2021)

Ο Εντουάρ Λουί είναι ένας νέος συγγραφέας από την Γαλλία. Ο λόγος που επιλέγω να μιλήσω για αυτόν και συγκεκριμένα για το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Αλλαγή: Μέθοδος είναι διότι τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ τη δουλειά του, μια σειρά βιβλίων με χαρακτήρα αυτοβιογραφικής μυθοπλασίας. Το βιβλίο κυκλοφορεί, όπως και τα υπόλοιπα, από τις Eκδόσεις Αντίποδες, μετάφραση της Στέλας Ζουμπουλάκη.

Ο Λουί μεγάλωσε σε μία φτωχή οικογένεια σε ένα χωριό στην Βόρεια Γαλλία. Η φτώχεια, ο ρατσισμός, ο αλκοολισμός και η ομοφοβία με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος τόσο μέσα στην οικογένειά του όσο και στην κλειστή κοινωνία της κωμόπολης θα γίνουν αργότερα τα θέματα του λογοτεχνικού του έργου.

Έπειτα από την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου, Αλλαγή: Μέθοδος, στην Νομική Σχολή Αθηνών, όπου γνωρίσαμε τον συγγραφέα και μιλήσαμε μαζί του για το έργο του αλλά και για το τι ακριβώς να περιμένουμε από το νέο του βιβλίο, διάβασα το συγκεκριμένο κεφάλαιο της αυτοβιογραφίας του, καθώς θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάθε βιβλίο αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο μιας ίδιας ιστορίας.

Το θέμα του καινούργιου μυθιστορήματος αφορά την μεταμόρφωση του Έντυ σε Εντουάρ. Είναι μία ακόμη εξιστόρηση της δύσκολης παιδικής και εφηβικής του ηλικίας, που καθορίστηκε από την οικογενειακή και κοινωνική αποδοκιμασία, έως την μετάβαση στον γνωστό λογοτέχνη του σήμερα. Πώς κατάφερε ο ίδιος να ανοίξει τα φτερά του για έναν κόσμο που η κοινωνία που μεγάλωσε και οι γονείς του, ούτε που θα μπορούσαν να φανταστούν. Ένα ταξίδι που τον γέμισε με όνειρα, του γνώρισε νέους κόσμους, του καλλιέργησε θυμό και αποξένωση ως προς το παρελθόν και τον έκαναν να προσπαθεί με μεγάλο πείσμα να γίνει ο Εντουάρ που είχε ονειρευτεί, να αλλάξει ριζικά και να καταφέρει να αναρριχηθεί σε μια ανώτερη κοινωνική τάξη.

Μέσα σε αυτό το βιβλίο, ο Εντουάρ Λουί μας πήρε μαζί του στο ταξίδι της αλλαγής του, μια πολύ προσωπική αφήγηση μιας ιστορίας ενός ανθρώπου που μου έβγαλε ότι πιο ειλικρινές και θαρραλέο έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό.

Plus one! Ανοιχτή Θάλασσα, Κάλεμπ Αζουμα Νέλσον (2021)

Ο Άρης προτείνει:
Οι Κλασικοί Στη Ζωή Μας – Μια Μικρή Ιδανική Βιβλιοθήκη, Νούτσιο Όρντινε (2016)

Το παρόν βιβλιαράκι δεν αποτελεί καινούργια κυκλοφορία (πρώτη έκδοση στην ελληνική γλώσσα, 2016) μα βρέθηκε προσφάτως στα χέρια μου χάρη στο Bazaar των Εκδόσεων Άγρα, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Τον ίδιο μήνα, και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου 2023, ο συγγραφέας του, Νούτσιο Όρντινε, δυστυχώς έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 64 ετών.

Καθηγητής ιταλικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας, με πλήθος εκδόσεων, απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα χάρη στο μανιφέστο του «Η Χρησιμότητα του Αχρήστου», το οποίο μεταφράστηκε σε 26 γλώσσες. Υπέρμαχος των κλασικών, στο συγκεκριμένο μας ανάγνωσμα συγκεντρώνει 50 λαμπρά αποσπάσματα από αγαπημένους συγγραφείς, παραθέτοντας έπειτα κι ένα σύντομο προσωπικό του σχόλιο.

Σκοπός του Νούτσιο Όρντινε, είναι οι επιλεγμένες αυτές λέξεις από κάθε συγγραφέα, να παρακινήσουν τους αναγνώστες ώστε να βυθιστούν σε ολόκληρο το έργο του καθενός.

Antoine de Saint-Exupéry, William Shakespeare, Πλάτων, Thomas Mann, Nazîm Hikmet, Stefan Zweig, Jorge Luis Borges, Rainer Maria Rilke, Charles Dickens, Miguel de Cervantes, Goethe, Jonathan Swift, Montesquieu, Honoré de Balzac, Gustave Flaubert, Κ.Π. Καβάφης, Italo Calvino, Fernando Pessoa ορισμένοι μόνο εξ αυτών.

Καλές αναγνώσεις!

Plus one! Γυρίζοντας Το Βλέμμα Πίσω, Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες (2020)

Η Ελευθερία προτείνει:
Να Βρω Ξανά του Νήματος την Άκρη, Λέων Ναρ (2022)

Το βιβλίο του Λέων Νάρ, με τίτλο ‘’Να βρω ξανά του νήματος την άκρη’’ κυκλοφόρησε το περσινό καλοκαίρι από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του, δεν ήταν εύκολο να το προμηθευτεί κανείς στα φυσικά καταστήματα. Ένα απόγευμα, σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας, πρόλαβα ένα από τα δύο τελευταία αντίτυπα που αγοράστηκαν ταυτόχρονα!

Ένα βιβλίο με τίτλο έναν από τους πιο γνωστούς στίχους του Θανάση Παπακωνσταντίνου, το οποίο αποτελεί το σχεδίασμα της ποιητικής βιογραφίας του τραγουδοποιού, όπως αναφέρεται και στο εξώφυλλο.

Ο Λέων Ναρ, συγγραφέας, αρθρογράφος και καθηγητής ελληνικής φιλολογίας, αποφάσισε να εισέλθει και να χαθεί στον βαθιά ποιητικό κόσμο του Θανάση Παπακωνσταντίνου, με τον καλλιτέχνη να συμμετέχει ενεργά, απαντώντας στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, και τον Άκη Σακισλόγλου να προλογίζει το βιβλίο.

Γεμάτο στίχους, ερωτήματα, σκέψεις από τον συγγραφέα, απτά στοιχεία έμπνευσης και συμπεράσματα, αυτό το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη, αναλύοντας τις κοινωνικές προεκτάσεις των στίχων, αλλά και την επίδραση του δημοτικού τραγουδιού και των μουσικών άλλων πολιτισμών, δυτικών και ανατολικών, στις μελωδίες του.

Μία απόπειρα ποιητικής και μόνο βιογραφίας ή μία εισχώρηση στο μυστήριο κόσμο του καλλιτέχνη, που ενώνει εκ διαμέτρου αντίθετες έννοιες, αφηγείται ιστορίες, πραγματικές και φανταστικές με τον ίδιο ποιητικό λόγο, και βάζει τους ακροατές του σε έναν ιδιαίτερο κόσμο, σκληρό, άδικο, με απέραντη ομορφιά και αγάπη, που αξίζει να χαθεί κανείς μέσα του. Και για τον ίδιο λόγο, μαζί με τις πένες των κυρίων Ναρ και Σακισλόγλου, αξίζει να διαβαστεί κάθε σελίδα αυτού του βιβλίου από όλες και όλους.

Plus One! Ας Σηκώσουμε Ψηλά την Ασπιδίστρα, Τζωρτζ Όργουελ (1936)

astralon-icon-logo