Το Astralón ταξιδεύει στο Μέτσοβο και μοιράζεται μια αξέχαστη εκδρομή γεμάτη τέχνη, την οποία σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Οι πρώτες μέρες του φθινοπώρου μας βρήκαν στο χωριό του Μετσόβου. Ένα μοναδικό πολιτιστικό ταξίδι στο πλαίσιο της έκθεσης Δημιουργικές Συναντήσεις 2022 Κυριάκος Ρόκος – Ρουμπίνα Σαρελάκου, στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ.

Astralon-Metsovo-1

Ξεκινώντας από τα εγκαίνια το πρωί του Σαββάτου, στις 24 Σεπτεμβρίου, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε την πρώτη μας βόλτα σε αυτή την εξαιρετική έκθεση, αφού ακούσαμε τις εναρκτήριες ομιλίες της εκλεγμένου προέδρου του Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα, Τατιάνας Αβέρωφ-Ιωάννου, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα, και του ιστορικού τέχνης και επιμελητή της έκθεσης Γιώργου Μυλωνά.

Astralon-Metsovo-2

Η γευσιγνωσία και η ξενάγηση στο Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ που ακολούθησε, αγναντεύοντας το υπέροχο τοπίο των βουνών της Πίνδου, ήταν επίσης μια μαγευτική εμπειρία, καθώς το γεύμα συνοδευόταν με μερικά από τα καλύτερα κρασιά του ίδιου του Οινοποιείου.

Το απόγευμα επιστρέψαμε στον εκθεσιακό χώρο για να τιμήσουμε τους καλλιτέχνες Ρουμπίνα Σαρελάκου και Κυριάκο Ρόκο, να απολαύσουμε την ξενάγηση του επιμελητή της έκθεσης καθώς και να ακούσουμε τις προσωπικές μαρτυρίες των καλλιτεχνών για το έργο τους, τη ζωή τους και το ίδιο το Μέτσοβο.

Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να οργανώσετε ένα ταξίδι στο Μέτσοβο, όπου φύση,  πολιτισμός, παράδοση, γεύσεις και οι υπέροχοι άνθρωποι συνυπάρχουν αρμονικά. Ένα μέρος που δεν θα ξεχάσετε ποτέ!

Διαβάστε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και τους καλλιτέχνες.

Φέτος, η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ φιλοξενεί δύο καταξιωμένους καλλιτέχνες και αγαπημένους φίλους της Πινακοθήκης, τον γλύπτη Κυριάκο Ρόκο και την ζωγράφο-χαράκτρια Ρουμπίνα Σαρελάκου.

O Κυριάκος Ρόκος, γνωστός κυρίως ως γλύπτης με πολλές διακρίσεις, παρουσιάζει φέτος μια άλλη πλευρά του έργου του: 50 συνολικά σχέδια σε χαρτί, από τις σειρές “Κρυφές ανταποκρίσεις 2008-2021” και “Τριάντα ένα σχέδια και ένα γλυπτό ζητούν ποιητή”, στα οποία αποτυπώνει αλληγορικές και σουρεαλιστικές εικόνες με επίκεντρο τον άνθρωπο και την “συνδιαλλαγή” του με τη σύγχρονη εποχή της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Τα σχέδια αυτά αποτελούν ένα αυτόνομο κομμάτι της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, δεν είναι δηλαδή προσχέδια που λειτουργούν προπαρασκευαστικά για την γλυπτική του, αλλά αυτόνομα και ολοκληρωμένα έργα τέχνης, που αποδεικνύουν την δεξιότητά του να αποτυπώνει στο χαρτί την αμεσολάβητη έμπνευση βγαλμένη από τα βιώματα, τα συναισθήματα, τα όνειρα, τις σκέψεις του.

Η Ρουμπίνα Σαρελάκου, πολυδιάστατη επίσης δημιουργός, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών για το χαρακτικό της έργο, παρουσιάζει μια ενότητα σαράντα ξυλογραφιών σε πλάγιο ξύλο που δημιουργήθηκαν τις δεκαετίες του ’70 και ’80. Αντλώντας έμπνευση αρχικά από τα προσωπικά της βιώματα στο Παρίσι εικονίζει με ρεαλιστική ακρίβεια καθημερινά χρηστικά αντικείμενα, παλιά κτίρια, φρούτα, μηχανές κ.α. αποτυπώνοντας έναν εσωτερικό διάλογο με τα άψυχα αντικείμενα που τους δίνει υπόσταση, όνειρο, φωνή. Η έκθεση συμπληρώνεται με μια εντελώς πρόσφατη δημιουργία της – μια εγκατάσταση εφαρμοσμένης τέχνης αποτελούμενη από δύο καρέκλες και ένα τραπέζι, στις επιφάνειες των οποίων ενσωματώνονται έργα χαρακτικής. Τέλος, εκτίθενται και οι πρωτότυπες μήτρες τεσσάρων χαρακτικών έργων, οι οποίες θα βοηθήσουν το κοινό να κατανοήσει την τέχνη της ξυλογραφίας.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, ο οποίος προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στο έργο των δύο καλλιτεχνών.

Διάρκεια Έκθεσης: 25/09/2022 έως 16/1/2023
Ώρες Λειτουργίας: 10.00 – 16.00, καθημερινά εκτός Τρίτης

Astralon-Metsovo-9
Κυριάκος Ρόκος, “Κρυφές Ανταποκρίσεις 2008-2021”
Astralon-Metsovo-10
Κυριάκος Ρόκος, “Κρυφές Ανταποκρίσεις 2008-2021”
Ρουμπίνα Σαρελάκου, Μηχανή (1979)
Ρουμπίνα Σαρελάκου, Παρίσι (1980)

astralon-icon-logo