Με ή χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας έχουμε πάντα ένα καλό βιβλίο δίπλα μας. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να σας προτείνουμε μερικά από τα αγαπημένα μας βιβλία!

Δεν είναι κρυφό πως απολαμβάνουμε το διάβασμα! Πολύ πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω του κορονοϊού, κάθε μέλος της ομάδας του Astralón είχε ένα τουλάχιστον βιβλίο στο κομοδίνο του για να διαβάσει λίγο πριν αποκοιμηθεί, ένα e-reader στην τσάντα του για τις μετακινήσεις με το τρένο κι ένα ακόμη βιβλίο για εκείνα τα υπέροχα Κυριακάτικα πρωινά στον καναπέ. Όπως έχει σημειώσει ο Stephen King, τα βιβλία είναι μία μοναδική, φορητή μαγεία, και ίσως τώρα να χρειαζόμαστε περισσότερο να αφαιρέσουμε από το μυαλό μας την καθημερινότητα και να επισκεφτούμε φανταστικούς κόσμους. Μία από τις πιο φωτεινές πλευρές της παραμονής στο σπίτι, με σκοπό να βοηθήσουμε στην μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας, ήταν ότι βρήκαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε ακόμη περισσότερα βιβλία, ανακαλύπτοντας νέους αλλά και παλιούς σπουδαίους συγγραφείς.

Επίσης, βρήκαμε αφορμή να ξεφυλλίσουμε ξανά τις σελίδες των αγαπημένων βιβλίων της βιβλιοθήκης μας, για την οποία είμαστε τόσο περήφανοι. Οι αναμνήσεις ξύπνησαν και εμείς με τη σειρά μας αποφασίσαμε να τις μοιραστούμε μαζί σας. Στις παραγράφους που ακολουθούν, θα βρείτε βιβλία που πιστεύουμε ότι αξίζουν λίγο από το χρόνο σας. Ακόμη κι αν δεν είστε βιβλιοφάγοι, ρίξτε μια ματιά στις προτάσεις μας και σας προσκαλούμε να μας πείτε τη γνώμη σας, πριν, κατά τη διάρκεια ή αφότου τα διαβάσετε.

astralon-reads-girl-with-dragon-tattoo-sissy-book

Η Σίσσυ προτείνει:

Το Όνομα Tου Ρόδου, Umberto Eco

Ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, εξαιρετικά δημοφιλής στους βιβλιόφιλους και σπουδαίος ακαδημαϊκός στο πεδίο της σημειωτικής, και μπορώ να αναφερθώ σε πολλά ακόμη. «Το Όνομα Tου Ρόδου» είναι από τα αγαπημένα μου μυθιστορήματα, στο οποίο εξελίσσεται μία, το λιγότερο ενδιαφέρουσα, ιστορία μέσα σε ένα Ιταλικό Μοναστήρι, όπου ένας άνδρας δολοφονείται. Η σκοτεινή και μυστηριώδης ατμόσφαιρα θα σας κόψει την ανάσα σε πολλά σημεία, ενώ οι γλαφυρές περιγραφές του Έκο θα σας αιχμαλωτίσουν.

Το Κορίτσι Mε Tο Τατουάζ, Stieg Larsson

Ένα αριστούργημα του είδους Nordic Noir,«Το Κορίτσι Mε Tο Τατουάζ» μας έδειξε πώς ένα κάπως διαφορετικό κορίτσι, η Lisbeth, μπορεί να είναι ασυνήθιστα έξυπνη και αποτελεσματική. Γραμμένο από ένα δημοσιογράφο, σε αυτό το μυθιστόρημα παρακολουθούμε την ιστορία ενός κοριτσιού που αναζητείται. Σκηνές δράσης, σεξουαλικών παρενοχλήσεων και παγωμένα τοπία ψυχαγωγούν τον αναγνώστη και μας δείχνουν μία πιο φεμινιστική πλευρά της επιβολής της τάξης. Στο τέλος, απλά θα λατρέψετε την Lisbeth.

Λοστρέ, Λένος Χρηστίδης

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι μερικές σκηνές από την καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας θα ήταν τόσο διασκεδαστικές; Ο Λένος Χρηστίδης είναι ένας νέος συγγραφέας που λατρεύει να δημιουργεί δουλειές στις οποίες συμπεριλαμβάνει ιδιαίτερους ελληνικούς χαρακτήρες, βασισμένος στο επάγγελμά τους, το φύλο τους, το ρόλο τους στην οικογένεια, κ.α. Το βιβλίο μοιάζει με ένα καλοκαιρινό απόγευμα που καθισμένοι στο μπαλκόνι σας, φορώντας τα γυαλιά ηλίου, πίνετε έναν παγωμένο καφέ. Απλά απολαύστε το.

Ο Βαγγέλης προτείνει:

The 100 Ideas That Change Graphic Design, Steven Heller & Véronique Vienne

Το βιβλίο αναφέρεται σε πολλές πτυχές του design, όπως εξώφυλλα, συσκευασία, κόμικ, τυπογραφία, ακόμα και σε μεθοδολογίες. Από το βιβλίο μπορείς να πάρεις ιδέες και να ακολουθήσεις την πορεία του design και της γραφιστικής.

Ο Χάρι Πότερ Και Το Καταραμένο Παιδί, J. K. Rowling, John Tiffany και Jack Thorne

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στους αναγνώστες που αυτές τις ημέρες επιθυμούν μια επιστροφή στο χρόνο, με όχημα την χρονομηχανή που χρησιμοποιεί ο μικρός Πότερ και ο Σκόρπιους Μαλφόι! Για τους μυημένους και μη, η ανάγνωση του θα λειτουργήσει σα μια δόση παιδικής νοσταλγίας και μπορεί να συνδυαστεί με τις 8 κινηματογραφικές ταινίες. Αν είστε ήδη φαν του Χάρι Πότερ, τότε θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον να δείτε την εξέλιξη των χαρακτήρων.

Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ, F. Scott Fitzgerald

Το διαχρονικό μυθιστόρημα που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα του 20ου αιώνα δεν χρειάζεται συστάσεις και απευθύνεται σε αναγνώστες που επιθυμούν να μεταφερθούν σε μια άλλη εποχή. Ο αιώνιος έρωτας του «Υπέροχου κυρίου Γκάτσμπυ» για την Νταίζη τοποθετείται στη δεκαετία του ‘20  όπου κυριαρχεί ο ήχος της Jazz και η εκπλήρωση του “American Dream”, το οποίο όμως αμφισβητείται. Το κλασικό μυθιστόρημα του Φιτζέραλντ συνδυάζεται με τις δυο κινηματογραφικές εκδοχές του βιβλίου, οι οποίες όμως δεν το ξεπέρασαν ποτέ! Η τελευταία φράση του μεγάλου φινάλε:
«Έτσι χτυπιόμαστε πάντα, βάρκες κόντρα στο ρεύμα, που αδιάκοπα μας ρίχνει στο παρελθόν.»

Ο Άρης προτείνει:

Μικρές Ατιμίες, Πάνος Καρνέζης

Αγόρασα αυτό το θαυμάσιο βιβλίο πριν από μερικά χρόνια στην Αθήνα, σ’ ένα μικρό βιβλιοπωλείο με second-hand. Η πρώτη αυτή συλλογή διηγημάτων του Πάνου Καρνέζη δημοσιεύτηκε το 2002 και περιλαμβάνει έξοχες μικρές ιστορίες που με τον τρόπο τους είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Οι μικρές ατιμίες διαδραματίζονται σε ένα ελληνικό χωριό και είναι διαποτισμένες με μυστηριώδεις σκηνές και ιδιαίτερο μαύρο χιούμορ. Άλλοτε περισσότερο αυθεντικό, αποτυπώνοντας την ατμόσφαιρα της ελληνικής υπαίθρου, άλλοτε γκροτέσκο με αρκετά γκόθικ στοιχεία και ευφυή φαντασία, το βιβλίο αυτό είναι ένα υπέροχο ντεμπούτο από έναν συγγραφέα που γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1967 και μετοίκησε στην Αγγλία μετά τα 20 του.

Μουσικοφιλία, Oliver Sacks

Ο Όλιβερ Σακς, ή όπως οι New York Times αναφέρονται σε αυτόν, “ο δαφνοστεφής ποιητής της ιατρικής”, ήταν ένας σημαντικός γιατρός και καθηγητής νευρολογίας και ψυχιατρικής, που έγινε ευρύτερα γνωστός από τα ευπώλητα βιβλία του, με μερικά εξ αυτών να μεταφέρονται με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο (δείτε το «Ο Άνθρωπος Που Μπέρδεψε Τη Γυναίκα Του Με Ένα Καπέλο» ή το «Ξυπνήματα»). Στη Μουσικοφιλία, που εκδόθηκε το 2007, ο Oliver Sacks εξετάζει τη μουσική και τον τρόπο που επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Περιγράφοντας αληθινά γεγονότα κι εμπειρίες από τους ασθενείς του, ιστορίες από διάσημους μουσικούς, κυρίως από τον χώρο της κλασικής μουσικής, καθώς και άλλες σχετικές περιπτώσεις, ξεδιπλώνει γοητευτικές ιστορίες που μας δείχνουν πως η μουσική μπορεί να μας θεραπεύσει λειτουργώντας ως φάρμακο αλλά και να μας στοιχειώσει. Και ως μουσικός συντάκτης, ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ για πολλά χρόνια, ομολογώ ότι το παρόν βιβλίο μου έδωσε μια άλλη προοπτική και εικόνα για το πόσο σημαντική είναι η μουσική στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Γυμνός, David Sedaris

Ααχ, ο David Sedaris. Θα μπορούσα να προτείνω οποιοδήποτε βιβλίο του ή μικρή ιστορία. Λατρεύω και απολαμβάνω πραγματικά οτιδήποτε γράφει. Και θαρρώ ότι ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, πέρα από το ξεκαρδιστικό, αυτοβιογραφικό και σαρκαστικό του ταμπεραμέντο, είναι η ελληνική του καταγωγή, παρόλο που έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, από τότε που γεννήθηκε, στη Νέα Υόρκη. Παράξενος και στιγμές καταθλιπτικός, είναι αρκετά άνετος ώστε να γράφει για την ομοφυλοφιλία του, τις εμμονές και καταναγκαστικές του συμπεριφορές, τα μέλη της οικογενείας του, τον θάνατο ή την κοινωνία στο σύνολό της. Ο David Sedaris είναι ένας καταπληκτικός και ξεκαρδιστικός συγγραφέας, ό,τι ακριβώς χρειάζεστε δηλαδή για αυτές τις δύσκολες μέρες της απομόνωσης.

Η Χρύσα προτείνει:

Οι Ιστορίες του Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle

Όταν νιώθεις πως ο κόσμος είναι άδικος και τα προβλήματά σου άλυτα, μπορείς να διαβάσεις μια από τις ιστορίες του Sir Arthur Conan Doyle με πρωταγωνιστές τους Sherlock Holmes και Dr. Watson. Με την επίλυση του μυστηρίου, μια γλυκιά αίσθηση πως όλα έχουν πια  λυθεί, πως η αλήθεια έχει θριαμβεύσει και πως οι κακοί έχουν πάρει το μάθημά τους, πλημμυρίζει την ψυχή σου. Η δικαιοσύνη κυριαρχεί στο Σερλοκικό σύμπαν και πατά γερά στη χρυσή τομή του καλού με το κακό, στην εργατικότητα, στην ανθρώπινη παρατηρητικότητα και στην οξυδέρκεια, και όχι τόσο στην θεία κάθαρση. Η δικαιοσύνη κυριαρχεί στο Σερλοκικό σύμπαν και ξεπροβάλλει μέσα από την πρωινή ομίχλη και τον καπνό που αναδύεται από την πίπα του Σέρλοκ.

Λεύκωμα NMSWP, Στέφανος Ρόκος

Μπορούμε να συμπεριλάβουμε ένα λεύκωμα στο άρθρο μας; Μα φυσικά!
Το λεύκωμα του Στέφανου Ρόκου βρίσκεται στα χέρια μου – και πάνω στο γραφείο μου – καθημερινά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Το  “Stefanos Rokos: Nick Cave & The Bad Seeds’ No More Shall We Part, 14 paintings 17 years later” περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φωτογραφίες από τα 14 έργα, τα οποία έχουν εμπνευστεί με τη σειρά τους από το ομώνυμο album των Nick Cave & The Bad Seeds (που κυκλοφόρησε το 2001), λεπτομέρειες των έργων, τους στίχους κάθε τραγουδιού, ένα εισαγωγικό κείμενο του Nick Cave καθώς και μια αναφορά του Jim Sclavunos. Και όσο η ομάδα του Astralón αγκαλιάζει το project κι εγώ ξεφυλλίζω τις βαριές σελίδες του βιβλίου, συνεχίζω να ανακαλύπτω κάθε φορά και μια νέα λεπτομέρεια που είναι κρυμμένη στους χειμώνες και στην άνοιξη του Στέφανου, μέσα στο σαλόνι και στα τοπία, στα πορτοκάλια ή τα φίδια, ανάμεσα στα πρόσωπα και στο χάος, δίπλα στα πυρηνικά όπλα και στα χαριτωμένα πουλάκια.

Ο Ψεύτης Παππούς, Άλκη Ζέη

Έχετε προσπαθήσει να διαβάσετε ως ενήλικες, τα βιβλία που διαβάζατε όταν ήσασταν παιδιά;
Η διαδικασία αυτή είναι μοναδική και μόνο ως μεγάλοι πλέον μπορούμε να αντιληφθούμε και να εκτιμήσουμε πως οι συγγραφείς μιλούν στα παιδιά για θέματα όπως ο θάνατος και η πολιτική, η θλίψη και οι κοινωνικές ανισότητες, η φτώχεια και οι διακρίσεις, μεταξύ άλλων. Έχω διαβάσει πολλές φορές το «Κοντά στις ράγιες» (ο Φεγγάρης Φεγγάροβιτς ήταν ο παιδικός μου φίλος), ενώ το «Καπλάνι της Βιτρίνας» ήταν, κλασσικά, ένα από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία. Έτσι, όταν βρήκα ένα μεταχειρισμένο αντίτυπο του «Ψεύτη Παππού», που εκδόθηκε το 2007, είχα μεγάλη περιέργεια να το διαβάσω με το “μεγάλο” μου μυαλό! Και η ιστορία αυτή ήρθε σε μια περίοδο, που η δυσάρεστη εκείνη αίσθηση πως κάποιος που αγαπάς κινδυνεύει, ήταν πιο απτή. Και το μικρό αγόρι του βιβλίου βίωνε παράλληλα με εμένα την αγωνία του θανάτου. Μια θλιβερή σύμπτωση για την απώλεια της συγγραφέως, δυο μόλις μήνες αφότου το διάβασα.

astralon-icon-logo