Το Astralón σας προτείνει: Ημερολόγιο Τέχνης | Ιούνιος 2022
Το καλοκαιράκι είναι εδώ και εκτός από τις παραλίες που πλημμυρίζουν, οι πόλεις πλημμυρίζουν από τέχνη.
Λίγο πριν ξεκινήσουμε τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις σε μαγικούς προορισμούς, κάνουμε βουτιά σε ξεχωριστούς πολιτιστικούς προορισμούς στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
«Πλάσματα» | Έκθεση ψηφιακής τέχνης
Τοποθεσία: Πεδίον του Άρεως, Αθήνα
Διάρκεια: 23/05/2022 – 10/07/2022
Η Ωνάση Στέγη επιστρέφει στο πάρκο Πεδίον του Άρεως με μια νέα έκθεση ψηφιακής τέχνης, “Plásmata: Bodies, Dreams, and Data” που αναζητούμε το σώμα, το δικό μας και το άλλο:
Το ατομικό και το συλλογικό, το ανθρώπινο και το μη ανθρώπινο, το πλανητικό, είναι μερικές από τις σωματικές εκδοχές που απασχολούν τους διεθνείς καλλιτέχνες και τα 25 έργα με τα οποία συμμετέχουν στην έκθεση, διερευνώντας πώς διαμορφώνουν και επηρεάζουν οι τεχνολογίες και οι τεχνολογικά κατασκευασμένοι κόσμοι σώματα και ταυτότητες.
Εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά, ταινίες, φωτιστικά και διαδραστικά έργα έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του πάρκου, αποτυπώνοντας στον ψηφιακό κόσμο τα νέα πλάσματα και τις νέες ταυτότητες που αναδύονται στην εποχή μας.
Φέτος, η έκθεση θα ακολουθήσει μονοπάτια που μας ζητούν να ανακαλύψουμε σημεία του πάρκου που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα στο ευρύ κοινό. Η έκθεση ξεκινά από το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου και φτάνει στο Θέατρο Άλσος και στο πευκοδάσος που πάνω από αυτό.
Δείτε περισσότερα εδώ!
Athens Photo Festival 2022
Τοποθεσία: Πειραιώς 138 Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα
Διάρκεια: 08/06/2022 – 24/07/2022
Η έκθεση πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, με 102 καλλιτέχνες από 28 χώρες. Το Κύριο Πρόγραμμα θα καταλάβει όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, έκτασης άνω των 3.000 τετραγωνικών μέτρων.
Με εμφανή προσανατολισμό στη σύγχρονη φωτογραφία, το Φεστιβάλ εστιάζει με διερευνητική και κριτική διάθεση στα ζητήματα και τους προβληματισμούς της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας, αναδεικνύοντας τον ρόλο της φωτογραφίας και της οπτικής κουλτούρας.
Στον πυρήνα του Athens Photo Festival, εκτός από εκθέσεις, βρίσκεται ένα ελκυστικό και πολυεπίπεδο πρόγραμμα επιτόπιων και διαδικτυακών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και δημόσιων προγραμμάτων, πρωτοβουλιών ανάπτυξης ταλέντων, κοινωνικής πρακτικής και προβολής της κοινότητας.
Δείτε περισσότερα εδώ!
(Συν)Εργαστήριο για την ιθαγένεια
Τοποθεσία: Victoria Square Project, Αθήνα
Διάρκεια: 20/05/2022 – 22/06/2022
Η KOLLEKTIVA για την κοινωνική καινοτομία και τον πολιτισμό, και το Victoria Square Project σας προσκαλούν στην έκθεση “(Συν)Εργαστήριο για την ιθαγένεια», τα έργα και οι δράσεις του που καλούν να ασχοληθούν με την ταυτότητα, την ελληνικότητα, την ισότητα, τη διαφορετικότητα, τη δημοκρατία, την ένταξη, όχι μόνο ως αναπαράσταση αλλά ως βιωμένη εμπειρία συνύπαρξης και συνδημιουργίας.
Έξι καλλιτέχνες, από διαφορετικά υπόβαθρα και πρακτικές αλλά ταυτόχρονα με πολλά παρόμοια στοιχεία, πλαισιωμένοι από επιμελητές, ανθρωπολόγους και ακτιβιστές, συζητούν και δημιουργούν με αφορμή τον ισχύοντα νόμο περί ιθαγένειας στην Ελλάδα. Μέσα από μια διαδικασία συνεργασίας που αποτελείται από συναντήσεις και εργαστήρια με συνεργάτες από το Generation 2.0 και το Anasa Cultural Center, εμπνέονται από το ερώτημα εάν η καλλιτεχνική δημιουργία θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική λειτουργία και να ενισχύσει τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση κρίσεων, ανισοτήτων και στερεοτύπων και εάν ο πολιτισμός θα μπορούσε να συμβάλει στην κοινωνική αλλαγή, ανάπτυξη και ενεργοποίηση των κοινοτήτων.
Δείτε περισσότερα εδώ!
Οργανική Τέχνη. Η Πρωτοπορία στην Πετρούπολη
Τοποθεσία: MOmus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Θεσσαλονίκη
Διάρκεια: 05/06/2022 – 26/02/2023
Η μουσική, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική, ο κινηματογράφος, το θέατρο, ο χορός, η επιστήμη και η τέχνη στη Ρωσία κατά τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα χτίζονται και αναπτύσσονται σε μια κοινή τροχιά, στο πλαίσιο του διακαλλιτεχνικού αισθητικού φαινομένου που αργότερα ονομάστηκε από τους ιστορικούς της τέχνης «Ρωσική Πρωτοπορία». Υπήρχαν πολλοί καλλιτέχνες που αυτή την περίοδο πάλεψαν για μια καλύτερη κοινωνία μέσω της τέχνης αλλά τη δεκαετία του 1930 η τέχνη απαγορεύτηκε και διώχτηκαν ή απομονώθηκαν.
Ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα της σύνθεσης των τεχνών και της σχέσης μεταξύ τέχνης και φύσης μπορεί να δει κανείς στη Σχολή Οργανικής Εκπαίδευσης της Πετρούπολης / Λένινγκραντ. Αυτό το ιδιαίτερο μωσαϊκό / πλαίσιο ζύμωσης και δημιουργίας αποτυπώνεται στη νέα έκθεση του MOMus-Museum of Modern Art – Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών, με τίτλο «Οργανική Τέχνη. Πρωτοπορία στην Πετρούπολη».
Δείτε περισσότερα εδώ!